Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A 2-es típusú cukorbetegség

2016.06.22

Ha Önnek 2-es típusú diabétesze van, sok cukor halmozódik fel a vérében, ami súlyos egészségügyi problémákhoz vezet. A cukorbetegség gondozásának ezért fontos része, hogy megértse a diabétesz vércukorszintre gyakorolt kedvezőtlen hatását.

pic-diabetesz-szovodmeny.png

MI A DIABÉTESZ?

Testünk az elfogyasztott táplálék nagy részét cukorrá (glükóz) alakítja, amely azután eljut a test sejtjeibe, ahol energiaként hasznosul. A hasnyálmirigy egy inzulin nevű hormont termel, amely ezt a folyamatot szabályozza. Az inzulin a vérben lévő cukrot a sejtekbe juttatja, ezáltal a vérben lévő cukor mennyiségét biztonságos szinten tartja.

A diabéteszes betegekben vagy a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint, vagy a termelt inzulin nem látja el a feladatát. Ebben az esetben a cukorszint nincs megfelelően szabályozva, és a vérben lévő cukor mennyisége megnő.

cukorb2.jpg

 

A DIABÉTESZ FŐBB TÍPUSAI A KÖVETKEZŐK:

  1. Az 1-es típusú diabétesz elsősorban gyermekekben, serdülőkben, vagy fiatal felnőttekben alakul ki. A diabétesznek ebben a típusában a hasnyálmirigy sejtjei nem termelnek többé inzulint.
  2. 2-es típusú diabétesz a cukorbetegség leggyakoribb formája, és bármely életkorban kialakulhat. Ennél a típusnál a szervezet nem termel elegendő inzulint vagy a szervezet által termelt inzulin nem hat megfelelő módon.
  3. gesztációs vagy terhességi diabétesz a terhesség késői szakaszában alakul ki, de általában elmúlik, miután a baba megszületett. Azok a nők azonban, akiknél ez a fajta diabétesz kialakult, hajlamosabbak a későbbi 2-es típusú diabéteszre.

 

A 2-ES TÍPUSÚ DIABÉTESZ OKAI

Gyakran a 2-es típusú diabétesz kialakulása előtt inzulin rezisztencia alakul ki – amikor a zsír-, izom- és májsejtek nem tudják az inzulint megfelelően felhasználni. Először a hasnyálmirigy még több inzulin termelésével próbálja ellensúlyozni a megnövekedett igényt, azonban ahogy a hasnyálmirigy sejtjei már nem működnek olyan hatékonyan, a hasnyálmirigy elveszti az ellensúlyozó képességét.

A túlsúlyosság és a mozgásszegény életmód növeli a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát, illetve a genetika is szerepet játszhat a diabétesz kialakulásában.

cukorb1.jpg

Ha Önnél 2-es típusú diabéteszt diagnosztizáltak, sok mindent tehet, hogy hatékonyan kezelje betegségét. 

  • Egészséges táplálkozás
  • Testmozgás
  • Súlycsökkentés
  • Diabétesz gyógyszerek szedése
  • Vérnyomáscsökkentés
  • Koleszterincsökkentés

Orvosa rendszeres kontrollt javasolhat Önnek állapota megfigyelése céljából. Sajnos ez nem mindig elegendő. Ebben az esetben fontos, hogy együttműködjön orvosával, hogy megtalálják a megfelelő kezelési módot.

vercukorszint.jpg

Forrás: http://www.diabeteszinfo.hu