Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Okok, tünetek, szövődmények, kezelés

2017.05.26

A magas vérnyomás (hypertonia) a fejlett országokban népbetegségnek számít. A népesség mintegy 15 százalékának van tartósan a magas vérnyomás szempontjából határérték, azaz 140/90 Hgmm fölötti vérnyomása. Félő azonban, hogy ennél többeket érint valójában. Évente csaknem 5000 magyar ember halála írható a betegség számlájára. Más becslések szerint még aggasztóbb a helyzet, mivel minden 8. halálesetben játszik közre a magas vérnyomás, ezzel maga mögé utasította a tumoros megbetegedéseket is.

A vérnyomás osztályozása

Kategória

Szisztolés (Hgmm)

 

Diasztolés (Hgmm)

Ideális vérnyomás

< 120

és

< 80

Normális vérnyomás

< 130

és

< 85

Magas-normális vérnyomás

130-139

és/vagy

85-89

Enyhe hypertonia

(I. fokozat)

140-159

és/vagy

90-99

Középsúlyos hypertonia

(II. fokozat)

160-179

és/vagy

100-109

Súlyos hypertonia

(III. fokozat)

>= 180

és/vagy

>= 110

Izolált szisztolés hypertonia (ISH)

>= 140

 

< 90

 

Kérje meg orvosát, hogy legalább kéthavonta mérje meg a vérnyomását! Ez különösen fontos abban az esetben, ha Ön a hypertonia előállapotában van (ennek tekinthető az úgynevezett fehér köpeny hypertonia, amely egészségügyben dolgozók jelenlétében alakul ki, otthon mérve nem) vagy rendelkezik az alább felsorolt rizikófaktorok közül többel.

A magas vérnyomás kialakulásának oka

A magas vérnyomás eseteinek 90-95 százalékában nem találnak egyértelmű okot a háttérben. Több tényező együttese alakítja ki: bizonyos örökletes tényezőkön kívül a stresszel járó, illetve a mozgásszegény életmód, az elhízás, a dohányzás, a magas sótartalmú étrend, az életkor és a fogamzásgátlók használatának hatásait vizsgálták a kialakulásában. Ezt a típust primer vagy esszenciális hypertóniának (elsődleges magas vérnyomás) nevezzük. Az esetek fennmaradó hányadában, a vérnyomás emelkedésének jól meghatározható oka van, amit szekunder hipertóniának (másodlagos magas vérnyomás) nevezünk. Kiváltó okok lehetnek idült vesebetegségek, veseartéria szűkület, endokrinológiai kórképek (pajzsmirigy, mellékvesekéreg-túlműködés, cukorbetegség), a hipotalamusz betegségei, adrenalint termelő daganat, fejlődési rendellenességek.

 

Bár a magas vérnyomás általában gyakoribb felnőttkorban, gyerekeknél is kialakulhat. Egyes gyerekeknél a magas vérnyomást a vese-, illetve a szív betegségei eredményezik, de növekszik azon gyerekek száma, akiknél az egészségtelen életmód áll a magas vérnyomás hátterében, például a mértéktelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód.
 

A MAGAS VÉRNYOMÁS KEZDETI TÜNETEI

A magas vérnyomás sokáig egyáltalán nem okoz tüneteket, ám az elhanyagolt betegség számos szerv fokozatos károsodását okozhatja. Sajnos, a hypertonia tünetei sok esetben nem okoznak olyan komoly panaszokat, hogy az érintettek orvoshoz forduljanak vele, így csak a súlyosabb szövődmények jelentkezésekor szembesülnek azzal, hogy magas vérnyomás betegségben szenvednek.

 • Reggel jelentkező, halántéktáji lüktető vagy tompa tarkótáji fejfájás, amely lehajlás esetén fokozódik
 • Bizonytalan egyensúly, koncentrálóképesség csökkenés
 • Mellkasi nyomás
 • Szapora szívdobogás-érzés
 • Ok nélküli izzadás
 • Múló látászavar

 

A magas vérnyomás először a szemfenéki érrendszert érinti, így a szemfenéki érrajzolat az egyetlen érhálózat, amely alapján a szervezet érrendszerének állapotára lehet következtetni.

 

A kezeletlen magas vérnyomás szövődményei

 • főverőér vagy az agyi erek megrepedése miatti agyvérzés, agyi érszűkület, agyérgörcs (stroke), szívinfarktus
 • szívelégtelenség
 • végtagi erek szűkülete, végső esetben amputációt is szükségessé tehet
 • látásromlás, akár vaksághoz is vezethet
 • veseelégtelenség

 

Hogyan csökkenthető a magas vérnyomás?

A magas vérnyomás kezelésével megelőzheti a súlyos, akár az életet veszélyeztető szövődményeket. Orvosa javasolhatja, hogy a magas vérnyomáshoz hozzájáruló egyéb betegségeket is kezeltesse, így például a cukorbetegséget és a magas koleszterinszintet. A vérnyomás célértéke nem azonos minden ember számára. 130/80 Hgmm vagy ez alatti értékek ajánlottak, ha Önnek krónikus vesebetegsége, cukorbetegsége, koronária (szívkoszorúér) betegsége van, vagy magas kockázattal bír a koronária betegség kialakulására. 120/80 Hgmm alatti érték a cél, ha a szív pumpafunkciója nem megfelelő (bal kamra elégtelenség vagy szívelégtelenség), vagy ha súlyos, krónikus vesebetegségben szenved. Az életmód változtatása nagyban hozzájárulhat a vérnyomás karbantartásához, gyakran azonban az életmódváltoztatás nem elegendő. A megfelelő étrend és mozgás mellett, orvosa gyógyszeres kezelést javasolhat a vérnyomás csökkentésére. Az, hogy milyen típusú gyógyszert javasol orvosa, a betegség stádiumától és az esetlegesen fennálló egyéb megbetegedésektől is függhet. Annak érdekében, hogy csökkentsék a napi gyógyszerek mennyiségét és ezáltal a mellékhatásokat, orvosa kis dózisú gyógyszerek kombinációját javasolhatja egyetlen gyógyszer nagyobb dózisa helyett. Két vagy több vérnyomáscsökkentő gyógyszer jobban hat, mint egy. A leghatékonyabb gyógyszer vagy kombináció megtalálása, gyakran idő és próbálkozás kérdése. Orvosa aszpirint is adhat kiegészítésként vérnyomáscsökkentő gyógyszereihez, hogy csökkentse a vér alvadékonyságát, és ezzel a szívinfarktus és a stroke kockázatát.

 

Gyógyszeres kezelés

 • Thiazid vízhajtók (diuretikumok). Ezek a gyógyszerek serkentik a nátrium és víz távozását a szervezetből, ezáltal csökken a vér térfogata, ami csökkenti a vérnyomást. Néhány készítmény, a teljesség igénye nélkül:  Brinaldix, Perindopril/Indapamide Mylan, Indapamid Sandoz, Lapiden, Rawel SR, Amilorid Comp Pharmavit
 • Béta blokkolók. Ezek a gyógyszerek csökkentik a szív munkavégző képességét, így a vérnyomás is csökkenni fog. Néhány készítmény, a teljesség igénye nélkül: Betaloc, Betaloc ZOK, Bisoblock, Bisoprolol-ratiopharm
 • Angiotenzin konvertáló enzim (ACE) gátlók. Ezek a készítmények megakadályozzák egy érszűkítő anyag, az angiotenzin II képződését, ezáltal tágítják az ereket, ami vérnyomáscsökkenést okoz. Néhány készítmény, a teljesség igénye nélkül: Acepril, Aceomel, Amprilan, Accupro, Enap, Accuzid
 • Angiotenzin II receptor gátlók (ARB). Ezek a készítmények azzal segítik az erek ellazulását, hogy gátolják az angiotenzin II hatását. Néhány készítmény, a teljesség igénye nélkül: Amprilan HL, Arbartan, Valsacor, Alvastran HTC, Coaprovel
 • Kalcium csatorna blokkolók. Ezek a gyógyszerek segítik az erek izomzatának ellazulását, egyesek emellett visszafogják a szívet is. Néhány készítmény, a teljesség igénye nélkül: Amlodipin-TEVA, Amlator, Caduet, Blocalcin, Cornifar, Amlobesyl, Amlozek, Amlodigamma, Cardilopin

 

Abban az esetben, ha nem sikerül a kívánt vérnyomást beállítani a fenti gyógyszerekkel vagy azok kombinációjával, akkor az orvosa az alábbi gyógyszerek közül választhat még.

 • Alfa blokkolók. Ezek a készítmények az artériák tágításával hatnak.  Néhány készítmény, a teljesség igénye nélkül: Doxazosin-Ratiopharm, Duodart, Doxicard, Cardura XL, Minipress
 • Alfa-béta blokkolók. Ezek a készítmények az előbbi értágító hatás mellett visszafogják a szívet is. Néhány készítmény, a teljesség igénye nélkül: Carvedigamma
 • Központi idegrendszeri hatással bíró készítmények. Ezek a gyógyszerek gátolják az agyat abban, hogy a szív munkáját növelő és az ereket szűkítő üzenetet küldjön a szívhez, illetve az erekhez. Néhány készítmény, a teljesség igénye nélkül: Moxogamma, Dopegyt
 • Értágítók. Az értágítók közvetlenül az artériák falában található izmokra hatnak, gátolják ezek az összehúzódását és ezáltal az erek szűkülését. Néhány készítmény, a teljesség igénye nélkül: Cordaflex, Nitromint

 

Amit Ön tehet

Hogy vérnyomását megfelelően karbantartsa, érdemes változtatnia életvitelén, szokásain. Ezzel megelőzheti a betegség és szövődményeinek kialakulását, de kialakult magas vérnyomás esetén is, nagy mértékben segítheti a gyógyszeres kezelés hatékonyságát.

 

1. Táplálkozzon egészségesen! Fogyasszon sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát. Egyen kevesebb telített zsírt tartalmazó ételt. Szorítsa meg nátrium (nátrium klorid, azaz konyhasó) bevitelét (bár napi 2,4 mg nátrium a jelenlegi határérték az egyébként egészséges felnőttek esetén, Ön ezt leviheti 1,5 mg-ra naponta, ezáltal jelentősen csökkenhet a vérnyomása). A sófogyasztás csökkentése nem mindenkinél eredményes, csak azoknál, akiknél a sok nátrium vérnyomás-növekedést okoz. A feketekávé kis mennyiségben (napi 1-2 csészéig) általában nem befolyásolja, előfordulhat azonban, hogy valakinek a szervezete fokozottan reagál a kávéra, ezért nem árt ellenőrizni a vérnyomást kávéivás előtt és után. Egy-két csészénél nagyobb mennyiség azonban már mindenképpen egészségtelen.

 

2. Tartsa meg az optimális súlyát!  Már 5 kg leadása is jelentősen csökkentheti vérnyomását.

 

3. Mozogjon sokat!  A rendszeres mozgás hozzájárul a vérnyomás csökkentéséhez és az ideális testsúly megtartásához. Napi legalább 30 perc mozgást próbáljon beiktatni a mindennapi tevékenységeibe.

 

4. Korlátozza az alkoholfogyasztást!  A napi alkoholfogyasztása ne haladja meg a fél liter sört, vagy 2 dl bort, vagy fél dl röviditalt, különösen akkor, ha Ön nő.

 

5. Ne dohányozzon!  A dohányban található anyagok károsítják az erek falát bélelő sejteket, és felgyorsítják az erek megkeményedésének (elmeszesedésének) folyamatát. Ha dohányzik, kérje orvosa segítségét a leszokásban!

 

6. Stressz kezelés Amennyire csak lehetséges, csökkentse az Önt ért stresszt, alkalmazzon különböző technikákat a meglevő stressz kezelésére! Aludjon eleget, ez is nagy segítséget jelenthet.

 

Amennyiben Önnek már kialakult a magas vérnyomása, a fenti életmódbeli változtatásokon túl az alábbi tanácsok megfontolása is hasznos lehet:

 

1. Mérje otthon is rendszeresen a vérnyomását!  Az otthoni vérnyomás-mérések segítségével folyamatosan ellenőrizheti, hogy az Ön által szedett gyógyszerek megfelelőek-e, illetve figyelmeztethetik Önt és orvosát az esetlegesen fellépő szövődményekre is.

 

2. Megfelelően szedje gyógyszereit!  Ha a mellékhatások vagy a költségek problémát jelentenek, kérdezze meg orvosát a gyógyszerváltás lehetőségeit illetően.

3. Rendszeresen keresse fel orvosát!  A magas vérnyomás sikeres kezeléséhez szükség van az összefogásra. Sem Ön, sem orvosa nem tudja ezt egyedül megtenni. Működjön együtt orvosával, hogy vérnyomását biztonságosan alacsony szintre vigye és ott is tartsa.

 

4. Vegyen fel egészséges szokásokat!  Egyen egészséges ételeket, fogyjon le és mozogjon rendszeresen! Csak mértékletesen fogyasszon alkoholt! Ha dohányzik, szokjon le!

 

5. Kezelje a stresszt!  Mondjon nemet bátran a többletfeladatokra, szabaduljon meg negatív gondolataitól és tartson fenn jó emberi kapcsolatokat!

 

A fenti néhány irányelv betartása nehéz, különösen akkor, ha nem érzi a magas vérnyomás tüneteit. Ha motivációra van szüksége, emlékezzen arra, hogy a kezeletlen hipertóniával járó kockázatok milyen súlyos betegségekhez vezethetnek. Fontos lehet a család és a barátok támogatását is megnyerni.

Forrás: WEBBeteg, magasvernyomas.info, HáziPatika